Advocaten vragen Obama om Top Gear te verbieden

Het Amerikaanse advocatenkantoor Equal Justice heeft de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd het Britse autoprogramma Top Gear in de Verenigde Staten te verbieden. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety maandag. Presentator Jeremy Clarkson zei naar verluidt in 2013 een rijmpje met het woord 'nigger' tijdens een opname van het programma.

Die opname haalde nooit de uitzending maar werd vorige week toch online geplaatst door de Britse boulevardkrant Daily Mirror. Meteen daarna kreeg Clarkson stevige kritiek te verduren. Hij reageerde dat hij destijds maar wat mompelde en het beruchte 'n-woord' nooit in de mond zou nemen.

Lawrence Davies, directeur van Equal Justice, vindt dat echter lang niet genoeg. "Clarkson zegt dat hij er alles aan heeft gedaan om de opnames niet op tv te laten verschijnen. Maar hij had in de eerste plaats dat rijmpje niet moeten opzeggen, of op z'n minst een ander woord in de opnames moeten gebruiken, zoals 'tiger'. Er was geen enkele reden om herhaaldelijk het n-woord te mompelen."

Davies vindt ook dat de BBC Clarkson moet ontslaan. Volgens hem mag Clarkson blijven omdat de Britse omroep goed verdient aan Top Gear. BBC-directeur Christopher Bland liet vorige week weten dat Clarkson niet hoefde te worden ontslagen. "Wie wel ontslagen zou moeten worden is diegene die de opname aan de Daily Mirror heeft gelekt zodat deze hele zaak weer wordt opgerakeld en veel meer aandacht krijgt dan hij verdient", zei Bland toen.

Equal Justice houdt het met zijn oproep niet bij alleen de Amerikaanse president. Volgens Britse media schrijft de advocatenclub ook elke ambassadeur van de VS aan met de vraag of zij zo'n 'racistisch' programma wel willen laten vertonen in 'hun' land. Top Gear wordt in ruim tweehonderd landen uitgezonden.