Waterkanonnen ingezet tegen betogers Anderlecht

De Belgische politie heeft zondag waterkanonnen ingezet tegen mensen die naar Anderlecht waren gekomen voor een antisemitisch congres. Dat meldden Belgische media.

De burgemeester van Anderlecht verbood de bijeenkomst eerder op de dag met een beroep op de openbare veiligheid. Het congres was het initiatief van een boekhandel in Ukkel en de partij van kamerlid Laurent Louis. Het verbod van de burgemeester gold niet alleen voor het congres zelf, maar ook voor demonstraties voor of tegen de bijeenkomst. Desondanks trokken enkele honderden mensen naar Anderlecht, waar ze werden opgewacht door de oproerpolitie. De betogers gooiden met flesjes en stoelen. Uiteindelijk zette de agenten twee waterkanonnen in om de betogers te verdrijven. Louis sprak schande van het optreden van de politie. "België is een dictatuur. In een rechtsstaat zou dit niet mogen gebeuren", aldus het kamerlid.

Voor het 'Eerste Europees congres van de dissidentie' waren diverse sprekers uitgenodigd die in Frankrijk zijn veroordeeld, onder wie de publicisten Alain Soral, Johan Liernaette, Kémi Séba en de omstreden komiek Dieudonné. Kamerlid Louis zelf wordt vervolgd voor laster en eerroof en verspreiding van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux.