Egyptische rechter solt met verdachte journalist

Een Egyptische rechter heeft een van de journalisten van Al-Jazeera die in Egypte terechtstaan voor lidmaatschap van een terroristische organisatie zaterdag een fijne Wereld Persvrijheidsdag gewenst. Daarna werd Mohammed Fahmy terug naar de gevangenis gestuurd. De journalist won eerder deze week de World Press Freedom Award.

De Canadees-Egyptische Fahmy stond buiten de kooi waar verdachten normaal in zitten tijdens de rechtszaak. Terwijl hij voor de rechter stond, legde hij uit dat journalisten met alle zijden in een conflict moeten praten om verslag te kunnen doen. Hierop maakte de rechter de sinistere opmerking en stuurde hij Fahmy en de andere verdachten terug naar de cel. Het proces werd tot 15 mei verdaagd.

Fahmy werd in december met twee collega's in Egypte gearresteerd en de drie zitten nog altijd vast. Ze worden ervan beschuldigd de Moslimbroederschap van de door het leger afgezette president Mohammed Morsi een platform te hebben geboden. Omdat de Moslimbroederschap door de regering als een terroristische organisatie wordt beschouwd zouden ze zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan terrorisme.

In een uit de gevangenis gesmokkelde verklaring zegt Fahmy dat de toekenning van de prijs hem en de twee anderen heeft gesterkt. De onderscheiding wordt toegekend door het Canadese Comité voor Persvrijheid in de Wereld. Fahmy is de zestiende journalist die de prijs krijgt.

Eerder werden zaterdag 102 mensen tot celstraffen van tien jaar veroordeeld voor lidmaatschap van de Moslimbroederschap. De afgelopen maanden zijn meer dan zevenhonderd Moslimbroeders ter dood veroordeeld.