Paus gaat clerici die misbruik niet melden straffen

Het adviespanel voor seksueel misbruik van paus Franciscus gaat 'duidelijke en effectieve' richtlijnen opstellen om bisschoppen en andere geestelijken die seksueel misbruik binnen de kerk niet melden en kinderen niet beschermen tegen pedofiele priesters hiervoor verantwoordelijk te houden. Dat hebben leden van de commissie zaterdag gezegd.

Slachtoffers en mensenrechtenorganisaties uiten al langer kritiek op het Vaticaan omdat de kerk medewerkers die kinderen hebben verkracht of misbruikt hiervoor niet straffen. In veel gevallen verborg de katholieke kerk de misbruikschandalen zelfs opzettelijk. Het verantwoordelijk houden van geestelijken die over de schreef zijn gegaan wordt gezien als een belangrijke test voor het adviespanel.

De commissie werd in december door Franciscus in het leven geroepen na herhaaldelijke kritiek op de katholieke kerk voor het negeren van de stroom aan pedofilieschandalen. In maart werden de leden van het panel benoemd, vier mannen en vier vrouwen. De leden kwamen afgelopen week voor het eerst bijeen.