[Eredivisie] Uitslagen speelronde 34

Vanavond begon om 18.45 uur de laatste speelronde van dit seizoen in de Eredivisie. Na afloop van de negen duels kan geconcludeerd worden dat PSV het ticket voor de Europa League heeft bemachtigd en dat Roda JC, ondanks een overwinning, rechtstreeks degradeert naar de Jupiler League.

De strijd om degradatie ging tussen N.E.C. Nijmegen en hekkensluiter Roda JC. N.E.C. ging op bezoek bij landskampioen Ajax. Al vroeg kwam Ajax op voorsprong na een eigen doelpunt van Leiwakabessy. Vlak daarna kwam uit Deventer het bericht dat Roda op voorsprong kwam, wat degradatie voor N.E.C. zou betekenen. Beide ploegen wisten een lange tijd niet te scoren, tot een kwartier voor tijd. Jahanbakhsh maakte de gelijkmaker voor de ploeg uit Nijmegen. Tien minuten later leek alsnog het doek te vallen voor N.E.C. toen Krkic Ajax weer op voorsprong zette. In de 88e minuut was het echter opnieuw Jahanbakhsh die zijn ploeg op gelijke hoogte zette en daarmee het benodigde punt binnenhaalde.

Hekkensluiter Roda JC reisde af naar Deventer voor de allesbeslissende wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De thuisploeg wist zich vorige week al veilig te spelen maar Roda moet winnen om nog een kans te maken om degradatie te ontlopen. Na een kwartier kwam Roda op voorsprong nadat De Beule uit de counter scoorde. Daarna zakte de ploeg te veel terug en kwamen ze goed weg na kansen van Go Ahead. Na rust was de thuisploeg ook de betere. Onder andere kansen van Falkenburg, Overgoor en Kolder werden gestopt door doelman Kurto. Het bleek na negentig minuten echter niet genoeg gezien de resultaten in de Amsterdam ArenA waardoor Roda JC voor het eerst in het bestaan van de ploeg degradeert naar de Jupiler League.

PSV kreeg NAC Breda op bezoek in een Brabants onderonsje. Om zeker te zijn van een Europa League-ticket moest PSV winnen, om zo Vitesse en sc Heerenveen definitief voor te blijven. De thuisploeg opende na een kwartier de score nadat Depay een voortreffelijke pass van Hendrix binnenwerkte. Het vervolg van de wedstrijd was saai en leverde weinig kansen op. Na een uur spelen verdubbelde PSV de score na een kopbal van Bruma. PSV was tevreden met de tussenstand en speelde de wedstrijd uit.

In Alkmaar speelden AZ en Feyenoord tegen elkaar. Het begin was voor de thuisploeg, maar al snel nam Feyenoord het heft in handen. Het leidde tot kansen waar Boëtius de grootsten kreeg: de bal ging naast, op de lat en over het doel waardoor er nog niet gescoord werd. In de tweede helft kopte Pellè de bal na een hoekschop op de paal, waarna Immers in de rebound de bal achter doelman Esteban werkte. Vervolgens ging Feyenoord door met kansen missen. In de slotminuten werd dat afgestraft door een harde pegel van Gudmundsson.

De verslagenheid bij Rodaspelers Kurto en Fledderus is groot (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Nummer drie FC Twente kreeg bezoek van de bekerwinnaar PEC Zwolle. In de eerste helft was het spel meer voor FC Twente, maar ook PEC pikte haar kansen mee. Na twintig minuten opende Ebecilio de score nadat zijn schot van richting werd veranderd. Doelman Boer was kansloos. Zes minuten later kwam PEC al weer op gelijke hoogte na een mooi doelpunt van Karagounis. Twente schakelde bij en amper een minuut later stonden ze weer op voorsprong door Tadic. Met nog twintig minuten te spelen maakte Narsingh voor PEC een mooie aanval af door de bal binnen te schieten. Hierna kreeg de ploeg uit Zwolle zelfs nog kansen op de 2-3 maar deze kwam er niet.

In Utrecht stond het duel van FC Utrecht met Vitesse op het programma. In de eerste helft gebeurde buiten twee kansen voor Vitesse niet zoveel, tot vlak voor rust: De Ridder schoot Utrecht op 1-0. Twintig minuten voor tijd kwam de voormalige koploper op gelijke hoogte via een schot van afstand van Labyad. Lang stond de 1-1 niet op het scorebord, want tien minuten na de gelijkmaker kwam Utrecht weer op voorsprong. Van dichtbij schoot Agudelo op aangeven van Mulenga binnen.

Nummer vijftien RKC Waalwijk kreeg bezoek van de nummer zes, sc Heerenveen. De thuisploeg begon beter dan de Friezen en kreeg kansen via vooral Sno maar hij faalde toen hij alleen tegenover doelman Nordfeldt kwam te staan. Even later schoot hij twee keer op de paal, waardoor de 0-0 op de scoreborden bleef staan. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft scoorde Van den Berg uit de voorzet die Sinkgraven hem gaf. In de tweede helft verdubbelde Basacikoglu na een kwartier de stand. Tien minuten later maakte topscorer Finnbogason zijn 29e doelpunt nadat Van Anholt werd neergehaald. Kuipers kende een strafschop toe en de IJslander faalde niet.

FC Groningen en Heracles Almelo troffen elkaar in de Euroborg in het noorden van het land. De thuisploeg kwam na een kwartier op voorsprong nadat Zivkovic uit een voorzet raaktschoot. Even later miste Bel Hassani een enorme kans op de 1-1. Rosheuvel ging daarna niet in de fout, hij maakte gelijk uit een rebound na een kopbal. In de tweede helft kwam Groningen goed weg na een indraaiende corner van Cziommer en een schot van Koenders op de lat. Groningen scoorde in het vervolg binnen een paar minuten twee keer, via Van der Velden en De Leeuw.

Het duel om de negende plaats ging tussen SC Cambuur en ADO Den Haag. Beide ploegen kregen voor rust de nodige kansen, waarvan alleen Leeuwin (Cambuur) succes had. Uit een corner kopte de oud-ADO-speler raak. In de tweede helft kreeg El Makrini een grote kans, die gestopt werd door doelman Zwinkels. In het laatste kwartier boog Kramer de 0-1 achterstand om in een 1-2 voorsprong, waardoor Cambuur naar de twaalfde positie zakt.

N.E.C.'ers vieren de 2-2 van Jahanbakhsh (PRO SHOTS/Kay In't Veen)