Obama en Merkel dreigen Moskou met hardere sancties

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama hebben vrijdag gedreigd Rusland hardere sancties op te leggen als dat land de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei verstoort. Dat zei Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie bij het Witte Huis.

"De volgende stap is het opleggen van brede sancties die hele economische sectoren treffen", zei Obama. "Als wij verstoringen waarnemen die zo ernstig zijn dat ze de stembusgang ontregelen, hebben we geen keuze dan deze strengere strafmaatregelen in te stellen." Zaterdag noemde het Kremlin het plan om 'te midden van gevechtsoperaties, strafexpedities en massamoorden' verkiezingen te organiseren 'absurd'.

Tijdens de persconferentie deden beide staatshoofden hun best om eensgezind over te komen. Vrijdag werd duidelijk dat de Verenigde Staten en Duitsland niet op een lijn zitten over hoe de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op Duitse bodem te werk mag gaan. Merkel heeft al vaker kritiek geuit op hoe de NSA haar telefoon afluisterde.