'IJsmuur geen oplossing voor Fukushima'

Deskundigen hebben vrijdag met scepsis gereageerd op plannen om een ondergrondse bevroren muur te bouwen in de Japanse kerncentrale van Fukushima. Zij zijn er niet van overtuigd dat deze peperdure wand het probleem met radioactief besmet water kan oplossen.

De ijswal is een door de regering gefinancierd project ter waarde van 225 miljoen euro. De muur moet om de defecte kernreactoren komen. Hiermee moet worden belet dat grondwater in de ondergrondse delen van de gebouwen loopt en en zich vermengt met het radioactieve water dat daar in staat. Volgens de Japanse regering waren de resultaten van een haalbaarheidsonderzoek bevredigend. Tokyo hoopt in juni met de bouw te beginnen. De zorgen van de experts kunnen echter voor vertragingen zorgen.

Het radioactieve water blijft de grootste uitdaging bij het schoonmaken van de zwaarbeschadigde kerncentrale. In 2011 werd de centrale verwoest door een zware aardbeving en de daarop volgende tsunami. Hierbij kwamen negentienduizend mensen om het leven. Het was het ergste nucleaire incident sinds de ramp van Tsjernobyl in 1986. De toestand in de centrale is stabiel, maar de gevaarlijke stoffen moeten nog wel worden opgeruimd. De opruimwerkzaamheden gaan volgens experts tientallen jaren duren.