Nog 7 presentatoren verdienen te veel

Zeven presentatoren bij de publieke omroep verdienden vorig jaar meer dan de salarisnorm van 230 duizend euro. Daarvan werkt een presentator voor een bv en zijn zes presentatoren in loondienst, meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) woensdag. In 2012 verdienden nog negen presentatoren meer dan de balkenendenorm.

Het bedrag boven die norm wordt door de omroepverenigingen zelf betaald en niet gefinancierd vanuit belastinggeld, meldt de NPO. In 2011 verdienden tien presentatoren boven de balkenendenorm. In 2009 waren het er nog zeventien. Toen werden presentatoren die vanuit een bv werken nog niet meegerekend.

Het meest verdiende een VARA-presentator, die per jaar ruim vijf ton opstrijkt. De NPO noemt geen namen, maar waarschijnlijk is dat Matthijs van Nieuwkerk, die De Wereld Draait Door presenteert. De overige 'grootverdieners' werken bij VARA, BNN en TROS.

Sinds 2009 mogen maximaal vijf tv-presentatoren bij de publieke omroepen boven de balkenendenorm uitkomen. De norm uit 2006 houdt in dat mensen in de publieke sector niet meer zouden mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris.