'Nieuwe Russische wet bedreigt internetgebruiker'

Russische internetgebruikers moeten nog meer dan vroeger gaan oppassen met wat ze op internet zetten. Door de nieuwe antiterreurwetgeving die onlangs werd goedgekeurd krijgen de geheime diensten veel meer toegang tot privégegevens van Russen die online zijn. Die waarschuwing uit Andrej Soldatov, een vooraanstaand Russische specialist op het gebied van veiligheidsdiensten en terrorisme.

De Federatieraad, de Russische senaat, keurde deze week een wet goed op basis waarvan bloggers wier weblog meer dan drieduizend bezoekers per dag telt, zich moeten laten registreren als officieel medium.

Bloggers moeten volgens de wet aan dezelfde verplichtingen voldoen als traditionele media, zoals het checken van informatie die ze verspreiden. Ook kunnen ze verantwoordelijk worden gehouden voor de reacties van lezers van hun bijdragen op internet.

Bovendien moeten sociale netwerken als Facebook, Twitter en Google+ incluis de gegevens over hun gebruikers een halfjaar bewaren en ter beschikking stellen van de Russische veiligheidsdiensten. "Door deze nieuwe wet gaan we de kant van China op", zegt Soldatov, tevens hoofdredacteur van Agentura.ru. "Op alle niveaus, nationaal, regionaal en plaatselijk zullen de diensten straks internet filteren, precies zoals dat nu al in landen als China en Iran gebeurt."

De wet, die op 1 augustus moet ingaan, zal ook de ooit bloeiende Russische internetsector hard treffen, denkt Soldatov. Afgelopen week gingen de aandelen van zoekmachine Yandex.ru, e-maildienst Mail.ru en online betalingsdienst Qiwi.ru al hard onderuit.

Soldatov vindt de vrees van investeerders begrijpelijk, zeker gezien de gebeurtenissen bij de Russische sociale netwerksite VKontakte. Het bedrijf is de laatste jaren steeds meer in handen gekomen van Kremlin-getrouwen en vorige week werd oprichter en directeur Pavel Doerov ontslagen. Hij kon zich niet langer verenigen met het beleid van VKontakte en vertrok uiteindelijk naar de Cariben.

"Ook andere bedrijven weten niet meer wat ze moeten doen", aldus Soldatov. "Het is volstrekt onduidelijk wie de volgende is die onder vuur van de veiligheidsdiensten komt te liggen." Volgens de veiligheidsanalist zijn president Vladimir Poetin en zijn entourage er heilig van overtuigd dat 'internet onder controle staat van de Verenigde Staten' en hebben ze daarom een aversie tegen het medium.