Peiling: eindstrijd EVP en PES wordt spannender

De afstand tussen de Europese fracties EVP en PES is weer iets kleiner geworden. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Votewatch Europe, die woensdag is gepubliceerd. De christendemocratische EVP gaat nog steeds aan de leiding, maar heeft nog maar vijf zetels voorsprong op haar sociaaldemocratische rivaal.

De EVP en de PES deden de afgelopen weken aan stuivertje wisselen. De PES was in de eerste maanden van dit jaar de populairste fractie, maar begin april stonden zij en de EVP beide op 212 zetels. Daarna nam de EVP de koppositie over. De EVP komt deze keer uit op 213 zetels, tegen 208 voor de PES. Vorige week was het verschil tussen de fracties nog vier zetels groter. De week daarvoor leverde de EVP ook al vier zetels voorsprong in.

De liberale ALDE is met 62 zetels nog steeds de derde fractie op de lijst. Door het lidmaatschap van D66 en de VVD van deze fractie is zij de populairste in Nederland. Het linkse verbond GUE/NGL, waar de SP deel van uitmaakt, en de Groenen volgen met respectievelijk 51 en 42 zetels. De conservatief-christelijke ECR staat op 42 zetels.

Een extreemrechtse fractie met onder meer PVV en Front National behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Voor een Europese fractie zijn minimaal 25 parlementariërs uit zeven lidstaten nodig. Votewatch schat het aantal zetels voor de PVV, het Front National en de vijf partijen die hebben aangegeven aansluiting bij een extreemrechts verbond te overwegen deze week op 37, twee meer dan vorige week.