'Nijpend tekort aan wiskundeleraren'

Nederland kampt met een groot tekort aan wiskundeleraren. Wiskundigen in het onderwijs worden weggekaapt door het bedrijfsleven met hogere salarissen en betere loopbaanperspectieven, waarschuwt het Platform Wiskunde Nederland woensdag in het AD.

In de eerste vier maanden van dit jaar stonden bijna driehonderd vacatures voor wiskundeleraren open bij mbo-instellingen en middelbare scholen. Dat is twee keer zo veel als vier jaar geleden. Het Platform Wiskunde Nederland en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren maken zich volgens de krant grote zorgen over de continuïteit van het onderwijs.

Scholen zetten steeds vaker natuurkunde- of scheikundedocenten in om wiskundeles te geven. Het platform waarschuwt al langer dat de behoefte aan wiskundigen steeds groter wordt, terwijl er weinig wiskundestudenten zijn. Nu de studenten ook nog eens niet voor het onderwijs kiezen gaat het volgens het platform de verkeerde kant op.

Werkgeversorganisatie VO-raad noemt het huidige tekort 'absoluut ongewenst'. Ondanks investeringen is het probleem de komende jaren volgens de raad nog niet opgelost.