Turkije vraagt om uitlevering Gülen

Turkije gaat de Verenigde Staten om de uitlevering van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen vragen. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd, meldt de BBC.

Gülen leidt een islamitische beweging met miljoenen aanhangers in honderdvijftig landen en was voorheen een bondgenoot van Erdogan. Volgens de premier staat Gülen aan het hoofd van een internationaal complot en zouden aanhangers in de Turkse politie en het juridisch apparaat zijn geïnfiltreerd. De beweging zou zich ten doel hebben gesteld de regering in een kwaad daglicht te stellen en uiteindelijk omver te werpen. Gülen ontkent achter een dergelijke campagne te zitten. Erdogan heeft al duizenden vermoedelijke Gülen-sympathisanten laten ontslaan of overplaatsen.

Erdogan zegt te hopen dat de VS zich een goede bondgenoot tonen en Gülen uitleveren aan Turkije. De geestelijke woont al sinds 1997 in Pennsylvania. Hij heeft veel bondgenoten in Turkije en zijn aanhangers onderzoeken beschuldigingen dat Erdogan en zijn medewerkers en familieleden zich met corruptie zouden hebben ingelaten.

Gülen predikt een gematigde vorm van de islam, die zich richt op onderwijs, altruïsme en hard werken. Erdogan werd de afgelopen jaren juist steeds strenger in zijn geloof.