Zoektocht Boeing in 'nieuwe fase'

De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines komt in een 'nieuwe fase'. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott maandag gezegd. De speuractie met een onbemande onderzeeër in een relatief klein gebied op de bodem van de Indische Oceaan heeft niets opgeleverd.

Abbott liet weten dat de onbemande onderzeeër Bluefin 21 'een veel groter' gebied op de zeebodem zal gaan afspeuren. Schepen zullen sonarapparatuur voortslepen waarmee de zeebodem kan worden gescand.

Volgens de premier is de kans erg klein dat 7 weken na de verdwijning wrakstukken worden gevonden op het wateroppervlak. De speuractie met vliegtuigen wordt daarom opgeschort.

Abbott sprak van de 'moeilijkste zoekactie in de geschiedenis van de mensheid'. Hij benadrukte dat de operatie niet stopt. Abbott zei dat experts ervan zijn overtuigd dat ze in het goede gebied zoeken. Ze geloven nog steeds dat signalen die onlangs zijn opgepikt afkomstig waren van de zwarte dozen van de Boeing. "Als alles perfect verloopt, dan denk ik dat we het goed doen als het lukt in 8 maanden", aldus Abbott.