Meelevende en sussende woorden Abbas over Holocaust

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zondag zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de Holocaust. Abbas noemde de moord op miljoenen joden door de nazi's 'de gruwelijkste misdaad' uit de recente geschiedenis.

De Palestijnse president sprak zich uit aan de vooravond van de jaarlijkse Holocaustherdenking in Israël. Abbas' woorden lijken bedoeld om de zorgen van veel Israëliërs over de toenadering tussen zijn Fatah-partij en het rivaliserende Hamas te sussen. De Israëlische regering wil niet langer met Abbas onderhandelen over vrede als hij met Hamas in zee gaat. Zij verwijt de Hamas-beweging, die in de Gazastrook aan de macht is, de Holocaust te ontkennen en uit te zijn op de vernietiging van Israël.

Palestijnse hoogwaardigheidsbekleders reppen zelden van het lijden van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel Palestijnen vinden dat de Holocaust als rechtvaardiging wordt gebruikt voor de aanspraken van joden op het land dat zij het hunne achten. Bovendien zou door de aandacht voor de Holocaust het leed dat Palestijnen hebben doorstaan in vergetelheid raken. Veel Israëliërs zien, op hun beurt, in de Palestijnse reserves een teken dat de Palestijnen hen nog altijd niet willen dulden in het land dat zij sinds 1948 delen.

Zaterdag hamerde Abbas er al op dat de regering van nationale eenheid die hij met Hamas wil vormen zijn beleid blijft volgen en zich blijft inspannen voor vrede met Israël.