Veel slachtoffers van eerwraak in Nederland

In Nederland is het afgelopen jaar iets meer dan 500 keer melding gemaakt van eerwraak. Het gaat daarbij om allerlei vormen van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord. Het aantal aan eerwraak gerelateerde doden is in 2013 zelfs toegenomen.

Dat staat in het jaarverslag van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG), waarover de regionale dagbladen van Wegener vrijdag berichten. Het centrum krijgt verzoeken om hulp van regionale politie-eenheden, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van instellingen waar vrouwelijke slachtoffers worden opgevangen.

De slachtoffers van eerwraak zijn meestal Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond. In 20 gevallen waar het expertisecentrum in 2013 bij betrokken was, had de eerwraak een dodelijke afloop (moord, doodslag of zelfmoord). Eén van die zaken speelde zich af in België en in twee gevallen ging het om een zogenoemde coldcasezaak, een nog onopgelost maar niet verjaard misdrijf. In 2012 kwamen 15 mensen om, in 2011 waren er negen doden te betreuren.

Het LEC EGG onderhoudt intensief contact met netwerken van onder andere Turken en Marokkanen in Nederland om aan eer gerelateerd geweld tijdig in beeld te krijgen en aan te kunnen pakken.