Tilburg verbiedt uitingen motorclubs

Leren jassen en andere uitingen met de naam van een motorclub of afdeling erop zijn vanaf 1 mei verboden in de binnenstad van Tilburg. Leden van clubs mogen zich daar niet meer in vol ornaat tonen. Dat zegt burgemeester Peter Noordanus van Tilburg vrijdag in het NRC.

Ook geldt een samenscholingsverbod voor motorrijders. Aanleiding voor de maatregelen is volgens de burgemeester een 'lijst met geweldincidenten' van de afgelopen tijd. Die incidenten variëren van zware mishandeling tot afpersing.

Omliggende steden zouden volgens Noordanus bereid zijn de aanpak te volgen. De gemeente heeft de ongeveer honderd eigenaren van horecagelegenheden in het centrum van de stad 'met klem' verzocht mee te werken, door direct de politie te bellen als ze de motorrijders signaleren en door een camerasysteem te installeren.

Bij ongeregeldheden kunnen ondernemers het 'Live View'-systeem inschakelen, waarmee de beelden rechtstreeks naar de politie gaan. Ondernemers die weigeren mee te werken kunnen 'extra controles' verwachten van de gemeente en de politie. Wie wel meewerkt, kan op bescherming rekenen.

Motorclub Satudarah heeft zich sinds enkele jaren in de Brabantse stad gevestigd. Ook andere clubs zouden er volgens Noordanus neer willen strijken. De spanningen tussen motorclubs in Nederland zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met de komst van de Bandidos. Deze Amerikaanse club staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels.