Minder verkeersongevallen onder jongeren

In het Congrescentrum Brabanthallen te 's-Hertogenbosch vond donderdag de 18e editie van het Nationaal Verkeersveiligheidscongres (NVVC) plaats, waar de cijfers met betrekking tot het aantal verkeersdoden in 2013 bekend werden gemaakt. Er is goed nieuws over het aantal dodelijke ongevallen in het verkeer onder jongeren! Uit cijfers van CBS blijkt namelijk dat onder jongeren van 12 tot en met 24 jaar, het aantal dodelijke ongevallen met 6 procent is gedaald.

Stichting TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, zet zich al tien jaar in om deze cijfers steeds verder terug te dringen. Het verkeer is namelijk nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren in Nederland.

Uit onderzoek van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van TeamAlert, blijkt dat 81 procent van de jongeren zichzelf als 'verkeersveilig' beschouwt, zo meldt de stichting aan FOK!. Alhoewel jongeren vinden dat zij verkeersveilig zijn, moeten zij hun aandacht goed bij de weg houden. Jonge, beginnende bestuurders hebben namelijk een groter risico om verkeersslachtoffer te worden.

Dit blijkt dan ook uit het aantal dodelijke ongevallen onder jongeren in 2013. In totaal zijn er 101 jongeren overleden na een verkeersongeval, dit cijfer staat gelijk aan gemiddeld 1 jongere per 4 dagen. Daarom blijft de organisatie zich inzetten voor verkeersveiligheid. Jongeren worden op een originele, humoristische, overtuigende en soms iets brutale manier benaderd. Dit doet TeamAlert met verschillende projecten en campagnes op scholen, festivals en andere evenementen om jongeren bewuster te maken van de risico's in het verkeer. Want iedere verkeersdode is er één te veel.