'Politici moeten duidelijker zijn over EU-beleid'

Nederlandse politici moeten uitgesprokener zijn over hun EU-beleid en duidelijkere keuzes maken. Dat is nodig om uit de 'huidige vertrouwenscrisis' in Europa te komen. Dat staat in een advies aan de regering.

De Europese Unie begint volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die het advies uitbracht, bij de nationale politiek en daarom moeten politici een 'ondubbelzinnig en consistentie' visie uitdragen. "Het debat over Europa in Nederland is momenteel vooral een debat van de elite en EU-specialisten", zo stelt de AIV.

Die instelling tast volgens de raad het draagvlak voor de EU aan. "Bewindslieden en politici staan niet voor de standpunten die zij in Brussel hebben verdedigd en geven de EU de schuld van impopulaire besluiten waar ze zelf medeverantwoordelijk voor zijn", klinkt het.

De oplossing voor het verbeteren van het vertrouwen bij de burger ligt volgens de AIV in een 'meersporenaanpak'. "De rol van het Europees Parlement als vertegenwoordiger van de Europese burgers kan verder worden vergroot, maar vooral moet worden ingezet op een versterkte rol van de Tweede Kamer, instellingen en procedures".

Ook wordt de Tweede Kamer geadviseerd beter gebruik te maken van de middelen voor 'democratische controle'. "Het zijn immers het parlement en instellingen die het best een brug kunnen slaan tussen de burger en de EU." Aan de andere kant moet het debat over Europa, zowel op nationaal als EU-niveau, meer zichtbaar worden, stelt de adviesraad. De betrokkenheid van de burger zal daardoor worden vergroot. "Een belangrijke rol is ook hierin weggelegd voor de Tweede Kamer", zo meent de raad.

De raad brengt advies uit aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie, de minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Staten-Generaal. De AIV heeft vier permanente commissies voor mensenrechten, vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking en Europese integratie. Voorzitter van de raad is oud-politicus en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer.