Teeven onder vuur na kritisch asielzoekersrapport

De Tweede Kamer reageert kritisch en bezorgd op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit blijkt dat vreemdelingen in asielzoekerscentra risico lopen op lichamelijke of geestelijke schade. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) 'eindelijk orde op zaken stelt' en de aanbevelingen uit het rapport overneemt.

Schouw wil zo snel mogelijk een plan van aanpak van de staatssecretaris. "Het grootste probleem is dat er onvoldoende samenhang is in de uitvoering van het asielbeleid. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden", aldus Schouw.

GroenLinks-parlementariër Linda Voortman stelt dat de staatssecretaris een 'boel heeft uit te leggen'. "Uit het rapport van de onderzoeksraad blijkt duidelijk dat er veel schort aan de zorg voor asielzoekers. Het humane aspect wordt ondergeschikt gemaakt aan het uitzetten van mensen. Een jaar na de tragische dood van Dolmatov is dat onverteerbaar."

Aleksandr Dolmatov was een Russische asielzoeker die vorig jaar zelfmoord pleegde in vreemdelingendetentie. Deze kwestie bracht Teeven in grote politieke problemen. Hij beloofde daarop het asielbeleid humaner te maken.

Nu ligt de bewindsman weer onder vuur vanwege de recente zelfmoord van een Armeense asielzoeker. De Tweede Kamer wil precies weten hoe deze man, die kampte met psychische problemen, zichzelf van het leven heeft kunnen beroven. De man stond onder toezicht van de overheid.