Interview met VICE-journalist

Update 22.20 uur: eerste interview met Ostrovsky

VICE-journalist Ostrovsky, die eerder werkte voor o.a. Al Jazeera English, AFP en BBC, werd op straat gezet door de pro-Russen en snel daarna toevallig herkend en opgepikt door journalisten van de Canadese staatsmedia, CBC. Een kort interview met Ostrovsky is inmiddels geüpload.



Ostrovsky stelt onder meer dat hij pas weer naar Slavjansk afreist als hij officieel toestemming heeft van de zelfverklaarde rebellenburgemeester. Hij zal relatieve veiligheid opzoeken in Donetsk. 

Update 19.25 uur: 'Dispatch' 29 vrijgegeven
VICE News heeft de reportage online gezet die Ostrovsky vlak voor hij werd gekidnapt maakte online gezet. 'Dispatch' 29 van de lopende serie Russian Roulette is hieronder te bekijken. Ostrovsky stelt vrij kritische vragen aan de pro-Russische zelfverklaarde 'burgemeester' van Slavjansk. 


Update 18.50 uur: Ostrovsky vrijgelaten!
VICE News meldt via Twitter dat Simon Ostrovsky zojuist is vrijgelaten. Hij leeft en is in goede gezondheid. Wel is hij naar eigen zeggen geblinddoekt en geslagen. Hij werd vastgehouden met tien andere gijzelaars. VICE zegt dat 'uit respect voor Simons privacy verder geen details bekend worden gemaakt.'

Oorspronkelijk bericht (12.47 uur):  
De enige journalist die al maanden letterlijk bovenop de crisis in Oekraïne zit, Simon Ostrovsky, is dinsdag door pro-Russische terroristen in Slavjansk gekidnapt. Dat gebeurde volgens getuigen onder dwang van getrokken pistolen. 

Volgens de zelfbenoemde pro-Russische 'burgemeester' van Slavjansk was hij gisteravond nog in leven. Ostrovsky maakt onder de naam 'Russian Roulette' al maanden filmpjes over de situatie in Oekraïne, van Kiev tot Krasnojarsk en de Krim.

Ostrovsky's laatste filmpje werd op 20 april geüpload. 

In zijn laatste 'dispatch' was hij bij de Oekraïense troepen die in hun APC's optrokken naar het oosten maar daarbij werden gedwongen zichzelf te ontwapenen. Ostrovsky vroeg toen zeer kritisch van alle aanwezigen of ze hun ID konden laten zien om te bewijzen dat ze lokale inwoners waren en geen Russische infiltranten.

Ostrovsky werd geboren in Moskou, maar heeft een Israëlisch en een Amerikaans paspoort. De pro-Russische terroristenburgemeester van Slavjansk stelt: "We hebben informatie dat hij een informant is voor de Rechtse Sector."

Een voormalige Sovjetsoldaat vertelt aan de Russische krant Gazeta.ru: "We hebben gevangenen nodig om mee te kunnen onderhandelen. Veel van onze kameraden zitten achter de tralies. Ze [de Oekraïense veiligheidsdiensten] nemen ze mee naar Kiev en martelen hen. Dat doen we nu ook - gevangenen nemen, bedoel ik dan."

Verschillende andere buitenlandse journalisten werden de afgelopen dagen vastgehouden, maar die zijn inmiddels weer vrij. Wel zijn vier Oekraïense journalisten van de aardbodem verdwenen. 

Ostrovsky's twitterfeed is al twee dagen stil en VICE geeft aan alles in het werk te stellen om hem zo spoedig mogelijk vrij te krijgen. Op Twitter gebruiken bezorgde mensen de hashtag #freesimon.

Zodra meer bekend is over Ostrovsky's situatie lees je dat op FOK.nl.