Politie ontruimt stadhuis in Oost-Oekraïne

De Oekraïense politie heeft de bezetting van het stadhuis in Marioepol beëindigd. Dat zegt de minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov donderdag op zijn Facebook-pagina. Over het verloop van de actie bestaat onduidelijkheid.

Joelia Lasazan, woordvoerder bij de politie in Marioepol, zegt dat zo'n dertig gemaskerde mannen met honkbalknuppels het gebouw in de vroege morgen binnenvielen. Daar begonnen ze de bezetters te slaan. Waarom de demonstranten, die vermoedelijk gewapend waren, zich niet verzetten maar de politie belden is niet duidelijk.

Het is onduidelijk of de gemaskerde mannen bij de politie hoorden. Lasazan zegt dat agenten in het gebouw met de demonstranten in onderhandeling waren over hun vertrek.

Het gebouw werd ruim een week lang bezet door pro-Russische betogers en gewapende lieden. Na de ontruiming zijn volgens de politie vijf bezetters naar het ziekenhuis gebracht. Het ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat de explosievenopruimingsdienst het gebouw doorlicht.

Vorige week kwamen bij gevechten in Marioepol nog drie separatisten om het leven. De bezettingen in het oosten van Oekraïne duren al twee weken.