Schat gevonden in Limburgse akker

Op een akker in het Limburgse Echt is onlangs een unieke goudschat uit het begin van de vijfde eeuw aangetroffen. De schat bestaat uit een in Nederland nooit eerder aangetroffen combinatie van gouden munten en kapotgeknipt zilveren vaatwerk. Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam presenteren de vondst vrijdag in het Limburgs Museum in Venlo.

"Het gaat om een belangrijke vondst voor de laat-Romeinse geschiedenis", licht hoogleraar provinciaal-Romeinse archeologie Nico Roymans van de VU donderdag toe. De opgravingen werden twee weken geleden afgesloten, vertelt hij. Het ging om een zogenoemde controleopgraving, waarbij nieuwe dingen zijn gevonden. Een landbouwer was in eerste instantie op de kostbaarheden gestuit.

De archeologen zien de vondst als een sleutelstuk voor het begrip van de eindfase van het Romeinse gezag in Nederland, rond het jaar 411 na Christus. De archeologen gaan vrijdag onder meer in op de 'intrigerende' vraag waarom kostbaar en rijk versierd Romeins zilveren vaatwerk in stukken werd geknipt, en wie dat kan hebben gedaan. De schat wordt ook in het licht van de politieke en militaire chaos in die tijd geplaatst.