'Windenergie te duur door hoge pachtprijs windpark'

Windenergie is veel duurder dan nodig, omdat uitbaters van een windpark relatief veel voor hun grond moeten betalen. Een exploitant van een windpark is soms tot wel tien keer zo veel kwijt voor grond als de eigenaar van een kolencentrale. Dat stelt de NOS donderdag na onderzoek naar de tarieven van het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB).

De eigenaar van een windpark betaalt per windmolen tussen de 35.000 en 50.000 euro aan particuliere grondeigenaren. Omdat het gaat om langdurige contracten van vijftien tot twintig jaar kan de totale pachtsom voor één windmolen oplopen tot een miljoen euro. De bouw van windparken valt daardoor duur uit.

De hoge prijzen van particulieren zijn afgeleid van de pacht die het rijk rekent voor grond voor windmolens. Het RVOB - dat de grond van de overheid beheert - stelt echter in een rapport van vorig jaar dat het marktconforme prijzen voor de grond moet rekenen en met particuliere grondeigenaren moet concurreren.

Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks drijft de overheid op die manier de prijs op de grond voor windmolens - en daarmee op windenergie - onnodig op. Zo verdwijnt er veel subsidiegeld in de zakken van mensen die speculeren met grond, zo stelt de tegen de NOS.

Van Tongeren wil daarom dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) onderzoek gaat doen naar de dure grond voor windparken. Het kabinet spreekt donderdag over windenergie. De regeringspartijen willen de komende jaren drie keer zo veel windenergie opwekken met windmolens op land.

De grote plannen voor windenergie op land en op zee zijn bedoeld om meer duurzame energie op te wekken. In 2023 moet zestien procent van de Nederlandse energie duurzaam zijn, zo wil het kabinet. Nu is dat nog vier procent.