Onderzoeksraad: asielzoekerscentra zijn veilig

In de Nederlandse opvang- en detentiecentra voor vreemdelingen heersen geen structurele veiligheidsproblemen. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat donderdag wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf.

De raad stelde het onderzoek naar de veiligheid in asielzoekerscentra in naar aanleiding van een Kamerdebat over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die vorig jaar zelfmoord pleegde in vreemdelingendetentie.

De PvdA en de linkse oppositie wilden opheldering van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de kwestie. Ze vermoedden systeemfouten. De onderzoeksraad spreekt dit echter tegen.

Wel melden bronnen aan de krant dat de raad vindt dat uitgewezen asielzoekers met medische problemen in de gaten moeten worden gehouden in het land waar ze naartoe zijn gestuurd. Ook moet de psychiatrische hulp beter.

Teeven moet de Kamer binnenkort uitleg geven over de conclusies van het rapport en over de situatie van een Armeense asielzoeker die zichzelf om het leven heeft gebracht. Die kwestie kwam woensdag aan het licht.

De onderzoeksraad presenteert het rapport om 10.00 uur.