Macintosh zet Kwantum in de etalage

Winkelketenconcern Macintosh wil op termijn afscheid nemen van woonwarenhuis Kwantum. Het bedrijf achter Dolcis, Scapino en Invito wil zich volledig gaan richten op winkels voor kleding en schoenen. Het bedrijf maakte donderdag bij de eerstekwartaalupdate verder bekend 51 extra winkels te gaan sluiten, bovenop de 104 die vorig jaar al waren aangekondigd.

Alle 25 vestigingen van Scapino in België en een aantal Dolcis-winkels in Nederland worden dit of volgend jaar opgedoekt. Macintosh gaat zich vooral richten op de merken Brantano, Manfield, Scapino in Nederland en op het Britse Jones Bootmaker. Dolcis in Nederland en Brantano in Groot-Brittannië blijven wel bestaan, maar worden opgeschoond.

Kwantum wordt verkocht 'zodra een verkoopprijs kan worden gerealiseerd die de sterke positie van Kwantum als discounter in woningdecoratie voldoende reflecteert', schrijft Macintosh. De 109 Kwantum-winkels behaalden vorig jaar een omzet van 181,8 miljoen euro en een operationeel resultaat van 5,5 miljoen euro.

Macintosh haalt verder de bezem door het hoofdkantoor en door de winkelhuren. Dat moet in 2016 tien miljoen euro aan kosten per jaar schelen. Of en hoeveel banen daarbij verdwijnen maakte het bedrijf niet bekend.

De kleding- en schoenenwinkels van Macintosh behaalden in het eerste kwartaal een zeven procent hogere omzet, schrijft het bedrijf in de kwartaalupdate. Die stijging zet door in april. De online verkopen van de verschillende ketens steeg met 58 procent. Het bedrijfsresultaat van geheel Macintosh was in het eerste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Het bedrijf maakte geen precieze cijfers bekend.