Facebook heeft flinke omzet- en winstsprong

Facebook heeft in het eerste kwartaal de financiële resultaten flink zien stijgen. Het bedrijf van oprichter en topman Mark Zuckerberg meldde woensdag in het eerste kwartaal een omzet te hebben behaald van 2,5 miljard dollar (1,81 miljard euro), bijna driekwart meer dan een jaar eerder. Het bedrijf verdiende daarmee uiteindelijk netto 642 miljoen euro, een stijging van 193 procent.

Met advertenties harkte het bedrijf 2,27 miljard dollar omzet binnen, 82 procent meer dan in het eerste kwartaal een jaar eerder. Het omzetaandeel van advertenties op smartphones en tablets steeg in het eerste kwartaal van 30 naar 59 procent. Veel analisten betwijfelden lang of Facebook wel in staat zou zijn om advertenties te slijten voor de steeds populairder wordende kleinere schermen.

Gemiddeld 802 miljoen leden logden in maart dagelijks in op het sociale netwerk. Dat is 21 procent meer dan een jaar eerder. Ongeveer 609 miljoen maakten gebruik van de app van Facebook, een stijging van 43 procent.

Zuckerberg laat in een verklaring weten dat zijn bedrijf 'sterk en groeiende is'. "Dit kwartaal was een goed begin voor 2014", aldus de topman en grootaandeelhouder. Facebook kocht in het eerste kwartaal berichtendienst Whatsapp en de maker van de virtualrealitybril Oculus Rift. Volgens de topman heeft zijn bedrijf in het eerste kwartaal hiermee 'een gok gemaakt voor de toekomst', maar blijft Facebook zich wel richten op zijn basis.

Facebook maakte woensdag ook bekend dat financieel topman David Ebersman na vijf jaar aftreedt. Per 1 juni wordt hij opgevolgd door David Wehner, die al vicevoorzitter van de raad van bestuur van Facebook is.