Vermoedelijk massagraf in Servië

Deskundigen zijn in Servië begonnen met het blootleggen van een massagraf, waarin de lichamen van zeker 250 etnische Albanezen zouden liggen, slachtoffers van de Kosovo-oorlog van eind jaren negentig. De opgravingen in het dorp Rudnica, niet ver van de Servische grens met Kosovo, duren zo'n zestig dagen, zei een woordvoerder van de Servische regering woensdag.

Voordat het graafwerk kon beginnen, moest eerst een huis worden gesloopt. Eerder werd al in de buurt gegraven, maar toen werd niets gevonden. Internationale vredestroepen vermoeden dat de Serviërs de daadwerkelijke plek verborgen houden.

De Kosovaarse onafhankelijkheidsoorlog kostte aan zo'n tienduizend mensen het leven. Honderden lichamen van slachtoffers werden naar Servië gebracht en daar begraven of verborgen om bewijsmateriaal van gruweldaden aan het oog te onttrekken. Kosovo riep uiteindelijk in 2008 de onafhankelijkheid uit.

Het Kosovaarse parlement stemde woensdag in met de oprichting van een speciaal tribunaal om oorlogsmisdaden van met name Kosovaarse rebellen te onderzoeken.