Chinese regisseur slaat terug naar Oliver Stone

De Chinese regisseur Ning Hao heeft zich niet mals uitgelaten over zijn collega Oliver Stone. De Amerikaan bekritiseerde vorige week de Chinese filmindustrie omdat die te weinig kritisch zou zijn op de vaderlandse geschiedenis. Hierdoor worden nooit de werkelijk interessante films gemaakt, zoals over wijlen leider Mao Zedong, zei Stone. Hao vindt Stone nogal hypocriet.

"Hij zoekt ruzie", zegt Hao in Global Times, een Chinese staatskrant, schrijven Amerikaanse media. "Als wij een film zouden willen maken over de aanslagen van 11 september, zouden de Amerikanen dan ook staan te springen? Sommige kwesties of onderwerpen liggen gevoelig. Buitenlanders kunnen niet als enigen bepalen wat goede en slechte films zijn. En de kwestie vrijheid van meningsuiting is in China niet zo eenvoudig."

Hao meent dat het verkrijgen van die vrijheid van meningsuiting een geleidelijk proces is. "Chinese films moeten beetje bij beetje die vrijheid terugkrijgen", zegt hij.

Dat merkt de Chinese cineast ook bij zijn eigen films. Zijn film Wu Ren Qu, over een Chinese advocaat die een road trip door de Gobiwoestijn maakt, werd pas onlangs uitgebracht, drieënhalf jaar nadat Hao de eerste versie van het drama voltooide. De Chinese censoren vonden zijn film te 'goedkoop', sommige personages te kleingeestig en beschuldigden Hao van nihilisme. Als filmmaker had hij een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid, zo meenden zij. Om hen tevreden te stellen verwijderde Hao een paar controversiële geweldsscènes en wijzigde hij het einde.