Begrotingsoverleg met oppositie afgerond

Het begrotingsoverleg tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is voorlopig voorbij. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan nu aan de slag met het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Over het besprokene wilden financieel woordvoerders woensdag weinig kwijt.

Mark Harbers van regeringspartij VVD zei na afloop van het overleg dat hij 'geen enkele mededeling' doet over concrete maatregelen. De definitieve begroting kan pas in augustus worden ingevuld op basis van de laatste prognoses, zei hij. "Uiteindelijk zien we een begroting verschijnen op Prinsjesdag en daar hebben we gewoon wat dingen voor meegegeven aan de minister."

"De wensen van alle partijen zijn helder", zei Wouter Koolmees (D66), die sprak van een 'constructief gesprek'. Ook is nagedacht over de financiering van de plannen. "Nu is het kabinet aan zet." Koolmees zei verder dat meer duidelijk is geworden over de mee- en tegenvallers op de begroting.

"We hebben al onze wensen kenbaar gemaakt", zei Carola Schouten (ChristenUnie) over de wensen van de verschillende partijen. "Daar zit ook lastenverlichting voor lagere inkomens bij. Nu is het aan de minister om een begroting op te gaan stellen voor volgend jaar, en hij weet wat wij belangrijk vinden."

Behalve de ChristenUnie vindt ook D66 lastenverlichting voor lagere inkomens belangrijk. De SGP wil dat vooral wordt geïnvesteerd in defensie en in veiligheid.

Het kabinet onderhandelde sinds 7 april met de zogenoemde 'constructieve oppositiepartijen' over de begroting voor 2015. VVD en PvdA hebben de steun van deze partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Vorige week sloten de partijen al een akkoord over de langdurige zorg.

Het overleg met de oppositie wordt waarschijnlijk pas in de zomer weer hervat, in aanloop naar de definitieve besluitvorming in augustus. Dijsselbloem zei dinsdag nog dat er 'weinig ruimte' is voor de extra wensen van de vijf partijen.