Hoog loon voor hoofd toezicht Rabobank

President-commissaris Wout Dekker van Rabobank krijgt een aanmerkelijk hoger loon dan zijn collega's bij andere banken. De in juni benoemde Dekker kreeg vorig jaar 231 duizend euro, ruim twee keer zo veel als hoofd toezicht Jeroen van der Veer bij ING. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van Rabobank.

Als Dekker het hele jaar al voorzitter van de raad van commissarissen was geweest, dan had hij zelfs 289 duizend euro getoucheerd. Voormalig topman van Shell Van der Veer kan bij ING slechts op 114 duizend euro rekenen. De president-commissaris van ABN AMRO, Hessel Lindenbergh, kreeg vorig jaar ongeveer honderdduizend euro.

Andere commissarissen krijgen bij Rabobank 55 duizend euro. Dat sommige commissarissen uiteindelijk een hoger loon kregen dan dat, komt omdat ze naast hun toezichtstaken ook in commissies actief zijn. Het is de eerste keer dat Rabobank de verdiensten van zijn bestuurders en toezichthouders publiceert.

Uit het verslag blijkt ook dat voormalig topman Piet Moerland vorig jaar meer dan 1,1 miljoen euro verdiende. Dat is ongeveer evenveel als topman Gerrit Zalm van ABN AMRO en iets meer dan de slordige 950 duizend euro die ING-baas Ralph Hamers krijgt. Moerland stapte in oktober vorig jaar echter op en werkte dus minder lang voor dat bedrag.

Ook veel andere bestuursleden van Rabobank kregen meer dan een miljoen. Zo verdiende financieel topman Bert Bruggink bijna 1,2 miljoen, terwijl Sipko Schat - die na het Libor-schandaal opstapte - bijna 1,1 miljoen aan loon kreeg.