Brandweerlieden leggen volgende week werk neer

Medewerkers van de brandweer leggen volgende week donderdag hun werk neer om te protesteren tegen de 'voortdurende bezuinigingen'. Het personeel van de korpsen komt dan in Eindhoven bijeen, zo heeft vakbond Abvakabo FNV woensdag bekendgemaakt. De bond sluit niet uit dat er na de landelijke actiedag nog meer wordt gestaakt.

Volgens Abvakabo FNV zijn brandweerlieden het zat dat steeds meer banen worden geschrapt. Ook hekelen ze het slinkende aantal brandweerposten en het dalende aantal brandweerwagens. Dat kost niet alleen banen, maar heeft ook 'onaanvaardbare risico's voor burgers en medewerkers' tot gevolg, aldus de bond.

"De obsessie van de politiek en Brandweer Nederland om maar te blijven snijden in de brandweer gaat echt ten koste van de veiligheid", aldus FNV-onderhandelaar Bert de Haas. "Als je niet met genoeg mensen kunt uitrukken, is het gewoon wachten op ongelukken." Zo zouden afgelopen kwartaal twee keer zo veel brandweerlieden zijn overleden door ongevallen als een jaar geleden.