GroenLinks eist opheldering zelfmoord asielzoeker

GroenLinks eist snel opheldering van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de zelfmoord van een Armeense asielzoeker die onder overheidstoezicht stond. Dat laat Tweede Kamerlid Linda Voortman woensdag weten.

NRC Handelsblad bericht woensdag over de dood van de Armeen. Die had een zware psychiatrische stoornis, maar sinds zijn aankomst in Nederland in december had hij geen psychiatrische begeleiding meer gekregen. Volgens zijn advocaat leed hij aan waanideeën, en had een psychiater moeten beoordelen of en onder welke voorwaarden hij Nederland had kunnen verlaten.

Volgens de krant was de man een zogeheten zorgmijder en zag de immigratiedienst IND in dat hij problemen had. Toen het niet lukte hem daarmee te helpen, was het geen reden om af te zien van de uitzettingsprocedure. Hij pleegde anderhalve week geleden zelfmoord in het bos bij een asielzoekerscentrum in de buurt van Deventer.

Vorig jaar overleed ook al een asielzoeker die onder toezicht van de overheid stond. Aleksandr Dolmatov pleegde zelfmoord in zijn cel. Dat bracht staatssecretaris Teeven in grote politieke problemen. Hij beloofde dat de immigratiedienst IND voortaan humaner te werk zou gaan.

Voortman reageert geschokt op het bericht van de zelfmoord van de Armeense asielzoeker. Zij wil snel een Kamerdebat over de kwestie. Volgens Voortman heeft Teeven een jaar na de dood van Dolmatov nog geen enkele van zijn beloftes ingelost om het asielbeleid humaner te maken.