Oorlogsschepen uit WO2 gedetailleerd vastgelegd

Een onbemande onderzeeër heeft gedetailleerde afbeeldingen gemaakt van twee Amerikaanse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog gezonken zijn voor de kust van Engeland. De wrakken werden onderzocht door een Amerikaans bedrijf omdat de ramp op 28 april exact zeventig jaar geleden is. Bij de mislukte operatie Exercise Tiger kwamen 749 militairen om het leven.

Het bedrijf dat de beelden maakte, Hydroid, zegt dat er nog nooit zulke scherpe sonarbeelden van het schip gemaakt zijn als nu. De beelden werden gemaakt op vijftig meter diepte door een autonome onderzeeër, een zogeheten AUV. "Dankzij de AUV konden we zeer dicht bij het wrak komen," aldus Richard Williams van Hydroid Europe. Volgens hem zijn er wel vaker duikers bij geweest, maar konden zij de gezonken schepen niet zo goed in kaart brengen. Williams beloofde de beelden te doneren aan het nationale archief van het Verenigd Koninkrijk en beschikbaar te stellen voor herdenkingen.

De twee schepen gingen ten onder tijdens een proefmissie, Exercise Tiger. Het was de bedoeling dat ze zouden oefenen voor de invasie op D-Day, maar ze werden ontdekt en door Duitse torpedo's tot zinken gebracht. Het is een van de minst bekende catastrofes voor de geallieerden van de Tweede Wereldoorlog. De overlevenden moesten hun mond houden en over de slachtoffers werd tot bijna twee maanden na D-Day niets gezegd. Het verhaal kon pas compleet verteld worden nadat documenten over de missie in 1974 openbaar waren geworden.