Activisten vangen opnieuw bot in zaak orka Morgan

De beslissing om orka Morgan eind november 2011 naar een park op het Spaanse eiland Tenerife te brengen was volkomen terecht. Een plan om het dier in de natuur vrij te laten is niet 'bevredigend' genoeg. Bovendien heeft het park ervaring met het houden van orka's. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De Raad van State heeft bij zijn uitspraak rekening gehouden met het feit dat de familiegroep van Morgan niet is gevonden en dat het dier behoort tot een orkasoort met een strikt sociale structuur. Daarnaast is Morgan nog jong en is volgens de hoogste rechter niet zeker dat zij in haar eigen voedselbehoefte kan voorzien.

De uitspraak betekent opnieuw een nederlaag voor de Stichting Dolphinmotion en Stichting Sea First, die het dier liever in de vrije natuur zien. Maar hun plan om dit te bewerkstelligen, is volgens de Raad van State geen 'andere bevredigende oplossing'.

Net als de rechtbank Amsterdam destijds stelt ook de Raad van State dat de toestemming van toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) om de orka naar Loro Parque op Tenerife te brengen, rechtmatig was. Dat het park ook commercieel is, is volgens de raad geen bezwaar.

De stichtingen betoogden verder dat Morgan in het park geen goede verzorging krijgt. Maar de raad kan hier naar eigen zeggen niet over oordelen, omdat de verzorging niet in deze zaak aan de orde was. In Nederland kunnen de stichtingen niet verder procederen, de verzorging kan wel bij een Spaanse rechtbank worden aangekaart, aldus een woordvoerder van de Raad van State.

Orka Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Pogingen om haar naar zee te brengen mislukten, waarna zij herstelde in het Dolfinarium in Harderwijk. Omdat het bassin te klein werd, werd de orka overgebracht naar het Loro Parque.

Wat er was gebeurd als de stichtingen gelijk hadden gekregen, is onduidelijk. Terug naar het Dolfinarium in Nederland kan niet, vanwege het te kleine bassin. Hoogstwaarschijnlijk had Morgan op Tenerife moeten blijven in afwachting van een nieuwe oplossing.