Toyota blijft grootste autobouwer

Toyota heeft ook in de eerste maanden van dit jaar zijn koppositie als grootste autoverkoper behouden. De Japanse autofabrikant verkocht in het eerste kwartaal bijna 2,6 miljoen nieuwe voertuigen, terwijl concurrenten General Motors en Volkswagen elk op 2,4 miljoen auto's bleven steken. Dat blijkt woensdag uit verkoopcijfers van Toyota.

Ook vorig jaar verkocht het bedrijf al de meeste auto's, toen er in totaal net geen tien miljoen nieuwe Toyota's de showroom uit reden. De Japanners hopen dit jaar de grens van tien miljoen auto's in een jaar te passeren. Een groei in de verkoop van meer dan zes procent in het eerste kwartaal is daarbij een stap in de goede richting.

Concurrent Volkswagen groeide tussen januari en maart eveneens met pakweg zes procent. Het Amerikaanse General Motors - getroffen door grootschalige technische problemen bij oudere auto's - zag de verkoop daarentegen slechts met twee procent groeien. Tussen GM en Volkswagen zat vorig kwartaal nog een gat van slechts een slordige twintigduizend verkopen.

General Motors raakt daarmee achterop bij zijn voornaamste concurrenten. De Amerikanen waren tot 2008 ruim zeventig jaar lang de grootste autofabrikant ter wereld. Na het uitbreken van de crisis moest GM die positie echter afstaan aan Toyota. In 2011 was GM nog even weer de grootste, na de aardbevingen en tsunami's in Azië.