'Dode na rellen in sloppenwijk Rio'

In een sloppenwijk in Rio de Janeiro zijn dinsdag rellen uitgebroken na de dood van een populaire lokale beroemdheid. Op verschillende plaatsen werd brand gesticht. Een drukke toeristenstraat in Copacabana werd bekogeld met glazen flessen en zelfgemaakte bommen. De wijk ligt op een paar honderd meter van het olympische zwembad.

Nadat elitetroepen van de politie de sloppenwijk Pavao-Pavaozinho waren binnengetrokken om de rellen te beëindigen braken zware vuurgevechten uit. Daarbij viel volgens de krant O Globo een dode. Een 12-jarige jongen raakte gewond.

Volgens de buurtbewoners was de dood van Douglas Rafael da Silva Pereira, in de wijk bekend als danser op de nationale televisie, de schuld van de politie. "De politie heeft mijn vriend doodgeslagen, net zoals ze gemarteld en gemoord hebben in andere gemeenschappen," zegt Johanas Mesquita, die in de buurt woont. "Deze poging om vrede te brengen naar de favela's is een mislukking, het politiegeweld vervangt alleen maar wat de drugsbendes eerst aanrichtten."

De sloppenwijk is een van de wijken die volgens de politie 'gepacificeerd' is. Met een ambitieus programma wordt gepoogd achterbuurten waar criminelen de dienst uitmaken veiliger te maken. Het is de bedoeling dat de stad tijdens het wereldkampioenschap voetbal dit jaar en de Olympische Spelen in 2016 een stuk veiliger is dankzij stevig ingrijpen van de politie en tientallen permanente politieposten.

Er wordt sinds de start van het programma in 2008 geklaagd dat de politie veel te veel geweld gebruikt. Meerdere buurtbewoners zouden om het leven zijn gekomen. Dat is volgens sommigen ook de reden dat er rellen zijn uitgebroken. Bovendien, zeggen inwoners van de favela's, zijn de betere sociale voorzieningen die beloofd werden uitgebleven.

In een van de spraakmakende zaken rondom het optreden van de autoriteiten worden meer dan twintig politiemensen verantwoordelijk gehouden voor de dood van een man die door de politie zou zijn doodgemarteld.