Rotterdamse klokkenluider weer terug bij gemeente

De Rotterdamse ambtenaar die in oktober werd ontslagen omdat hij documenten naar de media had gelekt over misstanden bij moskee-internaten, mag terugkeren bij de gemeente. Dat heeft het gemeentebestuur dinsdag besloten. In een kort geding oordeelde de rechter in februari dat de man onterecht zijn baan was kwijtgeraakt.

Het college stelt dat er nu meer ruimte is gekomen voor klokkenluiders. De juridische procedure tegen de man wordt gestaakt en het ontslag wordt ongedaan gemaakt.

De ambtenaar krijgt van de gemeente wel een waarschuwing met een proeftijd van twee jaar vanwege plichtsverzuim. Rotterdam gaat samen met de man op zoek gaan naar een geschikte plek om binnen de gemeente terug te keren.

Voordat de man naar de media stapte, had hij de misstanden al aangekaart bij de gemeentelijke ombudsman, maar dat leverde niets op. Dat de man de publiciteit stopte kon volgens de rechter niet worden gezien als ernstig plichtsverzuim. De gemeente vond dat de ambtenaar zijn geheimhoudingsplicht had geschonden.