Zuid-Korea waarschuwt noorden voor nucleaire test

De Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Yun Byung-se heeft Noord-Korea dinsdag gewaarschuwd om geen nieuwe kernproef uit te voeren. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Noord-Korea heeft sinds vorige maand enkele malen met een 'nieuw soort' nucleaire test gedreigd.

"Als Noord-Korea de atoomtest daadwerkelijk uitvoert, verandert dat alles", zei Yun. "De internationale gemeenschap zal geen Noord-Koreaanse kernwapens accepteren." Dinsdag waarschuwde de Zuid-Koreaanse minister van defensie dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat Pyongyang een vierde kernproef aan het voorbereiden is. Zuid-Koreaanse defensiemedewerkers hebben de laatste dagen meer activiteit op het Noord-Koreaanse nucleaire testterrein waargenomen.

Niet alleen Zuid-Korea toonde zich bezorgd over de Noord-Koreaanse dreigementen. Volgens het Witte Huis bewijzen de dreigementen dat Noord-Korea niet bereid is de dialoog over zijn atoomprogramma aan te gaan. De Chinese speciale gezant voor het Koreaanse schiereiland Wu Dawei zei dat Beijing de dreigementen serieus neemt en zijn diplomatieke invloed aanwendt om een nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire test te voorkomen.

Maar wellicht loopt het allemaal niet zo'n vaart. De dreigementen kunnen ook een manier zijn om aandacht te trekken voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, die vrijdag in Zuid-Korea aankomt. Noord-Korea hekelt het bondgenootschap tussen Seoul en Washington. Volgens Pyongyang is Obama's aanstaande bezoek bedoeld om 'confrontaties uit te lokken en donkere wolken van een nucleaire wapenwedloop' naar de regio te brengen.

Noord-Korea voerde drie keer eerder een atoomproef uit. De laatste keer dat het communistische land dit deed was in februari 2013.