Plasterk wil verder met plan superprovincie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaat gewoon door met het wetsvoorstel om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland met elkaar te fuseren. Het plan wordt binnenkort voorgelegd aan het kabinet, zegt een woordvoerder dinsdagavond naar aanleiding van de afwijzing van de drie provincies.

Inhoudelijk wil Plasterk voorlopig geen reactie geven. "Eerst moet het wetsvoorstel worden besproken", aldus de woordvoerster.

De drie commissarissen van de koning namen dinsdagavond op een persconferentie afstand van de huidige plannen van Plasterk. Ze vinden dat het kabinet onvoldoende duidelijk maakt waarom een fusie nodig is.

Zonder de steun van de provincies lijkt het onmogelijk dat de door het kabinet gewenste Noordvleugelprovincie er komt. De fusie was al eerder een jaar uitgesteld. Premier Mark Rutte (VVD) zei donderdag na de ministerraad nog dat de superprovincie er nog deze kabinetsperiode komt.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vindt dat Plasterk nu beter kan stoppen met het project. "Nu de provincies zijn afgehaakt, is dit wat mij betreft het definitieve einde van deze geldverslindende bestuurlijke bezigheidstherapie. Minister Plasterk zou er goed aan doen zijn energie te gebruiken voor echte problemen", zegt hij in een reactie. Hij denkt de samenvoeging de positie van de burger niet versterkt maar juist vervreemd van het bestuur.