'Provincies tegen vorming superprovincie'

De fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland in een grote superprovincie is wat deze provincies betreft van de baan. Dat maken ze dinsdagavond bekend, zo meldt RTL Nieuws. Zonder de steun van de provincies lijkt het onmogelijk om tot een de door het kabinet gewenste Noordvleugelprovincie te komen.

De gesprekken tussen kabinet en provincies over de superprovincie slepen al maanden voort. Bij de fusie zou de nieuwe provincie fors meer taken krijgen. Zo zouden ze onder meer verantwoordelijk worden voor de snelwegen en de ruimtelijke ordening. Volgens RTL vinden de provincies vinden dat het kabinet onvoldoende duidelijk maakt waarom een fusie nodig is.

Premier Mark Rutte (VVD) zei donderdag na de ministerraad nog dat de superprovincie er nog deze kabinetsperiode komt. Zonder de steun van de provincies lijkt het echter onmogelijk dat plan door te zetten. De fusie was al een jaar uitgesteld.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de twaalf provincies uiteindelijk moeten worden samengevoegd tot vijf landsdelen. De fusie van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moest de eerste stap worden. Volgens het kabinet zijn de huidige provinciebesturen te klein in verhouding tot ingrijpende maatschappelijke veranderingen en moet de fusie provinciebesturen sterker maken.