PVV en D66 aan kop Europese verkiezingen

De PVV en D66 gaan aan kop bij de komende Europese verkiezingen. Beide partijen zouden allebei vier van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement in de wacht slepen, blijkt dinsdag uit een peiling van het televisieprogramma Eenvandaag en onderzoeksbureau GfK.

VVD, PvdA, SP, CDA en de combinatie ChristenUnie-SGP krijgen elk drie zetels. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus blijven steken op één zetel.

Op Nederlands niveau herstelt de PVV zich ten opzichte van de vorige peiling eind vorige maand. Toen zakte de partij van Geert Wilders na zijn beruchte uitspraak over 'minder Marokkanen' van 27 naar twintig zetels. Nu krijgt Wilders er weer vijf zetels bij. D66 verliest twee zetels, maar blijft met 26 stuks virtueel de grootste partij,.

Winst is er verder voor de PvdA (van 11 naar 13) en de ChristenUnie (van 7 naar 8). Verlies is er voor de VVD (van 25 naar 23), het CDA (van 17 naar 16), de SP (van 24 naar 23) en 50Plus (van 7 naar 6). Bij de SGP (3) en Partij voor de Dieren (2) verandert er niets.