Relikneuzen censureren biebboeken

In Renkum en andere bibliotheken in de Bijbelgordel, hebben moraliserende reliegekkies er een sport van gemaakt om op eigen houtje erotische passages uit literatuur te schrappen. Vooral Nederlandse literatuur, die uiteraard bol staat met allerlei vieze woordjes waar god niet tegen kan, zijn het slachtoffer.

Volgens Astrid Klein, opperboekenwurm van bibliotheek Veluwezoom, is het verschijnsel niet nieuw. Ze heeft het eerder meegemaakt in andere regio's waar ze gewerkt heeft. "Complete hoofdstukken uit Turks Fruit worden zwart gemaakt. Dat vinden sommige lezers te erotisch. Het is van alle tijden. Dit werd vroeger al gedaan, nu nog steeds."

De bieb is niet van plan om actief achter de vandalen aan te gaan. Het is lastig om te bewijzen wie verantwoordelijk is voor het vernielen van staatseigendommen. Het kan ook zijn dat het censureren binnen de muren van de bibliotheek gebeurd is, zonder dat het boek überhaupt is uitgeleend aan een belerende moraalridder. "We kiezen er dus voor niet achter degenen aan te gaan die dit doen. De kans dat we iemand vals beschuldigen is dan aanwezig. Als boeken te veel bewerkt zijn, dan vervangen we ze na verloop van tijd maar gewoon," aldus de directrice van de bibliotheek.