'Planten tuincentra vaak giftig voor bijen'

Tuincentra moeten de telers waar zij mee samenwerken oproepen niet langer met gifstoffen te werken. Dat stelt Greenpeace. De milieuactivisten deden onderzoek naar de sierplanten die tuincentra verkopen. Daaruit blijkt dat op de planten vaak giftige bestrijdingsmiddelen zitten die schadelijk zijn voor bijen en hommels. In veel gevallen gaat het om middelen die illegaal zijn.

Met name Intratuin, die als slechtste uit het onderzoek kwam, moet volgens Greenpeace gehoor geven aan de oproep. Ook moet de overheid het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen verbieden en vraagt Greenpeace de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit om een dergelijk verbod te handhaven.

De organisatie kocht voor het onderzoek 69 populaire planten, bollen en heesters bij Intratuin, Groenrijk en Boerenbond/Welkoop. Het ging om planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels. Het groen werd in een laboratorium getest op bestrijdingsmiddelen.

De milieuorganisatie noemt de uitkomsten 'schokkend'. Slechts een monster bevatte geen giftige stoffen. Op alle andere monsters werden schadelijke pesticiden aangetroffen. Op 38 van de 69 planten werden middelen aangetroffen die illegaal zijn of niet toegelaten.

"Zonder het te weten, zetten mensen planten en bloemen in hun tuin die vol bestrijdingsmiddelen zitten. En dat terwijl een aantal van de geteste planten nota bene worden aangeprezen als bijvriendelijk", zegt een woordvoerder. "Het gif dat op de planten wordt gespoten, verspreidt zich in ons milieu en ons oppervlaktewater. Bijen en andere insecten gaan daardoor voor de bijl."

Nadat het jarenlang niet goed ging met bijen en hommels, hebben imkers de afgelopen twee winters minder bijenvolken verloren dan de winters daarvoor, meldde Wageningen University begin april. Wat de oorzaak daarvan is, is niet bekend. Vermoedelijk ligt het niet aan het weer, want de winter van dit jaar was extreem zacht en die van vorig jaar juist streng. Bedreigingen voor bijen zijn parasieten, het gebrek aan bloemen op het platteland en het pesticidengebruik van boeren.