Twee kandidaten voor presidentschap Egypte

Slechts twee mensen zijn tot dusver kandidaat voor de Egyptische preisdentsverkiezingen van volgende maand: de razend populaire ex-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi en de linkse politicus Hamdeen Sabahi. De stembusgang lijkt daarmee compleet anders te worden dan de vorige, toen dertien kandidaten uit alle hoeken van de politiek een gooi naar het presidentschap deden. Alleen El-Sissi en Sabahi hebben dit keer het benodigde aantal handtekeningen ingezameld.

De vorige verkiezingen werden gewonnen door Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap. Nog geen jaar na zijn overwinning gingen honderdduizenden mensen geregeld de straat op om te protesteren tegen Morsi's regering. Uiteindelijk greep het leger onder leiding van El-Sissi in en werd Morsi afgezet. Dat heeft de ex-legerleider geen windeieren gelegd. Het straatbeeld wordt overheerst door posters van El-Sissi en in onafhankelijke en staatsmedia wordt hij geroemd als de redder van de natie.

Medewerkers van Sabahi zeggen te zijn geïntimideerd door aanhangers van El-Sissi tijdens het inzamelen van de handtekeningen. Sommigen in het land hebben Sabahi opgeroepen El-Sissi's welhaast onvermijdelijke overwinning niet de schijn van democratie te geven door de strijd met hem aan te gaan. "Ik hoop dat mijn vriend Sabahi geen figurant wordt", zei de liberale politicus Ayman Nour, die zich verzette tegen de wijze waarop Morsi werd gewipt. "Dit is een farce."

De verkiezingen worden op 26 en 27 mei gehouden. De campagne gaat officieel op 2 mei van start. Op die dag wordt ook de definitieve kandidatenlijst vrijgegeven.