Dagjesmensen moeten Hoge Veluwe verlaten om brand

Zo'n 1500 tot tweeduizend dagjesmensen die zondagochtend naar Nationaal Park De Hoge Veluwe waren getogen voor een wandeling of fietstocht, moeten het natuurgebied rond het middaguur verlaten. Wegens een heidebrand wordt het park ontruimd en worden alle ingangen afgesloten. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Politie en natuurbeheerders nemen de ontruiming van het gebied van 5400 hectare op zich en zijn daar rond 12.30 uur nog druk mee bezig. "Het park is voorzien van een omroepinstallatie, maar die bereikt niet iedereen dus er wordt ook in auto's rondgereden om het publiek te vragen het park te verlaten", vertelt de woordvoerder.

Mensen die plannen hadden om zondagmiddag nog af te reizen naar het natuurgebied wordt geadviseerd thuis te blijven. De zegsman verwacht dat het blussen nog enige tijd zal duren en dat het park zondag niet meer opengaat voor het publiek.

De brand brak rond 08.40 uur uit. Inmiddels is een gebied van ruim tien hectare verwoest. De brandweer is met 130 mensen en zestien wagens aanwezig om het vuur te bestrijden. "Het lukt op dit moment aardig om het vuur bij de bosrand te stoppen, maar aan de flanken en in het midden brandt het nog volop. We zijn met defensie in overleg om te kijken of hun blushelikopter ingezet kan worden op plekken die wij moeilijk kunnen bereiken", besluit de woordvoerder.


Nationale Park De Hoge Veluwe ontruimd wegens heidebrand (Bron: YouTube - Omroep Gelderland)