Bouw grootste telescoop ooit van start

De grootste telescoop ooit moet in 2022 af zijn en zal vijftien keer scherpere foto's maken dan de Hubble-ruimtetelescoop. De bouw ervan is deze maand begonnen.

Het gevaarte heet E-ELT, ofwel European Extremely Large Telescope en zal naar schatting 1,055 miljard euro gaan kosten. Met de E-ELT zullen ongekend scherpe beelden van exoplaneten gemaakt kunnen worden.

Detectie buitenaards leven
Zo hoopt men om de eerste echte signalen van buitenaards leven te kunnen gaan oppikken. Ook kan men met de E-ELT over acht jaar verder kijken dan ooit en de allereerste sterrenstelsels van het heelal in detail gaan bestuderen.

De telescoop wordt betaald door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, een organisatie waar veertien Europese landen bij zijn aangesloten. Dankzij de recente toetreding van Brazilië, dat ruim een kwart van de kosten in één keer ophoestte, was er eindelijk genoeg geld voor de monstertelescoop.

Foto's in één klap 15 keer beter 
De E-ELT zal een schotel hebben van 39,3 meter doorsnee. De schotel wordt opgebouwd uit 800 zeshoekige panelen die elk 1,4 meter in doorsnee zijn. Daarmee zal vijftien keer meer licht verzameld worden dan in welke andere telescoop ook. De foto's worden daarmee tot vijftien keer beter.

In plaats van drie spiegels zal de E-ELT een uniek, technologisch geavanceerd systeem hebben met vijf spiegels. Die kunnen elke seconde 1000 keer van vorm veranderen om het beeld scherp te stellen.

Bergtop opgeblazen 
De telescoop en de koepel eromheen gaan 2700 ton wegen en zijn met 86 meter breedte zo groot als een half voetbalstadion. Om dit enorme platform te kunnen bouwen, is inmiddels begonnen met de voorbereidingen op het opblazen van de bergtop, zodat er een vlak bouwperceel ontstaat.

De E-ELT wordt bovenop de berg Cerro Armazones in Noord-Chili gebouwd, op 20 kilometer afstand van een andere EZS-telescoop, de Very Large Telescope.

Meer lezen? Morgen op FOK.nl 
Over de Europese Zuidelijke Sterrenwacht en de E-ELT lees je om middernacht meer op FOK.nl in een speciale editie van FOK!nu, geheel gewijd aan de gigantische sprong voorwaarts die de sterrenkunde de komende tien jaar zal gaan maken.

 Een promotiefilmpje uit 2009 over dé telescoop van de 21e eeuw: