Verwarring en besluiteloosheid op veerboot Z-Korea

Verwarring en besluiteloosheid heersten in het halfuur na het kapseizen van de veerboot Sewol voor de zuidkust van Zuid-Korea. Dat blijkt uit een transcript van het communicatieverkeer met de veerboot dat zondag is vrijgegeven.

Kort nadat het schip vervaarlijk was gaan overhellen vroeg een bemanningslid of het verstandig was tot evacuatie van de passagiers over te gaan. "Als deze veerboot passagiers evacueert, worden ze dan direct gered?" vroeg de Sewol woensdag om 09.24 uur lokale tijd aan het centrum voor scheepscommunicatie op Jindo (VTS). Ongeveer een halfuur eerder was het schip begonnen over te hellen.

Vanaf ongeveer 09.00 uur werden boodschappen uitgestuurd dat mensen aan boord niet konden rond bewegen en dat het 'onmogelijk' was instructies te verzenden.

VTS vertelde de Sewol dat patrouilleboten binnen tien minuten zouden arriveren, maar vergat mee te delen dat een ander schip dat in de buurt voer tien minuten daarvoor al had aangegeven iedereen aan boord te nemen die de verongelukte veerboot zou verlaten.