VN-gezant Robert Serry tegengehouden in Jeruzalem

De Nederlander Robert Serry, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, is zaterdag tegengehouden bij een vreedzame paasprocessie. Dat meldt de VN in een verklaring. De processie werd geleid door Palestijnse christenen en voerde door de oude stad van Jeruzalem op weg naar de Heilig Grafkerk.

Serry en andere diplomaten werden door Israëlische veiligheidstroepen tegengehouden bij een controlepost in de buurt van de kerk. De Nederlander laat in een verklaring weten 'verbijsterd' te zijn over de situatie die vervolgens ontstond door 'onacceptabel gedrag' van de Israëlische autoriteiten.

"Ik roep alle partijen op het recht van vrijheid van godsdienst te respecteren en een ieder toegang te verlenen tot de heilige plaatsen van alle geloven", aldus Serry. Hij stelt dat alle partijen zich moeten onthouden van provocaties als het gaat om geloof. "Niet in de minste plaats tijdens religieuze feestdagen", voegde hij daaraan toe.

De Nederlander en zijn collega-diplomaten waren uitgenodigd door de Palestijnse christenen om deel te nemen aan de processie. De gemeenschap had vooraf de toezegging gekregen dat de processie ongestoord kon plaatsvinden. "De Israëlische politie weigerde ons toegang te verlenen omdat ze daarvoor order hadden gehad", stelt Serry.

Het is overigens niet de eerste keer dat Serry wordt tegengehouden. De VN-gezant moest zijn opdracht op de Krim vorige maand afbreken toen gewapende mannen hem duidelijk hadden gemaakt dat hij niet welkom was.