'Nasmeulende as veroorzaakte brand Haarlem'

De brand die zaterdagochtend woedde in twee historische panden in de Haarlemse binnenstad is ontstaan door smeulende as in een houtkachel. Dat heeft de eigenaar van het eerste brandende pand gezegd tegen RTV Noord-Holland. Het lukte de man niet meer om de beginnende brand met twee emmers water te doven.

Om het zestiende-eeuwse pand warm te stoken, maakt de eigenaar gebruik van twee houtkachels. De centrale verwarming werkt al 'een flink aantal jaren' niet meer, zo vertelt hij. De man haalde zaterdag de as zoals gewoonlijk uit de kachel en legde die op de daartoe bestemde plek. Een halfuur later bleek dat er 'vlammetjes' uit kwamen.

"Toen ben ik naar een plek gegaan om twee emmers met water gaan halen, maar dat bleek onvoldoende te zijn", vertelt de eigenaar van het pand aan de Kleine Houtstraat. "Het is kennelijk erg snel om zich heen gaan grijpen, mogelijk omdat het huis gisteren behoorlijk op temperatuur kwam."

"Het is Stille Zaterdag. Dan denk je aan paasvuur op de Veluwe, maar niet in je eigen huis", aldus de man. "Het laatste wat ik wilde is dat er iets met mijn huis zou gebeuren, wat nu helaas het geval is."

In het pand brak in het verleden ook al eens brand uit. Dat kwam volgens de man doordat materiaal in een verborgen afvoerkanaal vlam had gevat. Hij kan zich voorstellen dat zijn buren daarom bang waren dat opnieuw brand zou uitbreken, wat zaterdagochtend dus ook gebeurde.

De eigenaar maakt zich vooral zorgen over audio- en video-opnamen die hij in huis bewaarde. Hij was cantor van de Grote of St. Bavokerk in Haarlem en had in verband daarmee 'veel belangrijke opnamen' in huis.

De brand legde het monumentale pand deels in de as. De trapgevel van de woning stortte daarbij in. Via de vliering verspreidde het vuur zich naar een tweede pand, maar de brandweer kon voorkomen dat de gevel van dat gebouw ook verloren ging. "Beide panden hebben wel de nodige rook-, brand- en blusschade", zei een woordvoerder daar eerder over.

Het vuur werd rond 07.45 uur ontdekt door de buurman van het eerste pand dat in brand vloog.