'Klimmers vast boven fatale lawine Everest'

Ongeveer honderd klimmers, gidsen en sherpa's zitten vast op de Mount Everest sinds een lawine lager op de berg vrijdag zeker 13 levens eiste. Dat meldt de bekende klimmer Alan Arnette vanaf een kamp boven de plek des onheils.

Nepalese berggidsen en sherpa's troffen op ongeveer 5800 meter hoogte voorbereidingen voor andere klimmers, toen de dodelijkste lawine in 8 jaar hen trof. 8 mensen konden worden gered, 4 anderen worden nog vermist.

"Ongeveer 100 sherpa's en westerse klimmers zitten boven het getroffen gebied. Zij kunnen niet terug naar het basiskamp voordat er een nieuwe route is", schrijft Arnette op zijn blog. Het gewone pad is door sneeuw- en ijsresten onbegaanbaar. Zogeheten Icefall Doctors moeten eerst een veilige nieuwe route uitstippelen. "Afhankelijk van de schade kan dit dagen duren, maar deze sherpa's zijn ervaren en kunnen geweldig werk verrichten. Bovendien krijgen ze hulp van alle andere sherpa's."

Direct na de lawine vrijdagmorgen (lokale tijd) zijn helikopters opgestegen naar de plek tussen het basiskamp 1 en 2. Ook zijn andere sherpa's de berg opgegaan om te zoeken naar hun collega's. Toen het donker werd, moest de zoekactie echter worden gestaakt.

De Mount Everest is populair bij klimmers. Sinds de bergreus in 1953 voor het eerst werd bedwongen door sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay, hebben ruim 4000 klimmers dat ook gedaan. Bijna 250 mensen kwamen bij hun poging om de top te bereiken om het leven. Voor dit jaar hebben de autoriteiten 334 vergunningen aan buitenlandse klimmers gegeven om de berg op te mogen.